Aparate de aer conditionat, Blog

Ghid complet în alegerea aparatului de aer condiționat

Alegerea aparatului de aer condiționat

Alegerea celui mai bun aparat de aer condiționat poate fi o provocare. De ce mărime aveți nevoie? Cât va costa consumul de energie electrica și cât de zgomotos poate fi aparatul? Vă vom ajuta să găsiți modelul potrivit pentru casa dvs.

Acest ghid se concentrează asupra sistemelor split, deoarece acestea sunt cele mai populare tipuri de aparate de aer condiționat din România.

 

Ce tip de aparat de aer condiționat trebuie să cumpar?

Pentru majoritatea locuințelor, o instalație de climatizare cu sistem split va fi cea mai bună opțiune.

Să înțelegem ce înseamnă asta.

Ce este un sistem de aer condiționat tip split?

Acestea au două părți:

 • o unitate interioară care suflă aerul rece în casa ta
 • o unitate exterioara.

 

De ce tip de aer condiționat am nevoie?
Cât costă un aparat de aer condiționat?
Tip Potrivit pentru răcire:
SPLIT O cameră sau o zonă în plan deschis de până la 60 de metri pătrați. 

Gama de prețuri: 1200 – 9000 LEI.

MULTI-SPLIT 2 sau 3 camere (care sunt relativ apropiate). 

Unitățile interioare separate sunt conectate la o singură unitate exterioară.

Gama de prețuri: 4000 – 15000 LEI.

DUCT Ductul conectează o unitate centrală la grile de aer în fiecare cameră.

Gama de prețuri: 5000 LEI + (poate fi cu ușurință 30.000 LEI sau mai mult).

Ce este aerul condiționat?

Un aparat de aer condiționat poate încălzi și răci – de fapt, este unul dintre cele mai ieftine moduri de a vă încălzi casa în timpul iernii.

Ce putere de aer condiționat am nevoie?

Iată ghidul nostru general pentru capacitatea aerului condiționat (dimensiunea) de care aveți nevoie pentru o anumită dimensiune a camerei.

Dimensiunea camerei Capacitate
Până la 20 mp   7000  –  9000  BTU  2-2.5kW
20-40 mp 12000 – 18000 BTU  2.5-5kW
40-60 mp 14000 – 24000 BTU  4-6kW
60-80 mp 18000 – 28000 BTU  5-7kW
80 + mp 24000 – 32000 BTU  6-9kW

Deci, acesta este ghidul pentru alegerea puterii, dar într-adevăr trebuie să faceți un calcul precis înainte de a vă cumpăra aparatul de aer condiționat, altfel veți întâlni aceste probleme:

 • Modelele prea puternice pentru dimensiunea camerei pot rula cicluri scurte frecvente pentru a atinge temperatura țintă. Acest lucru poate determina o functionare proasta a aparatului, o dezumidificare inadecvată (adică să nu se usuce destul aerul, ceea ce face ca în cameră să se simtă mai puțin confort), creșterea consumului de energie și a costurilor de funcționare și uzură ale sistemului.
 • Este posibil ca modelele subdimensionate să ruleze mai des la puterea maximă, ceea ce ar putea să usuce prea mult aerul și, de asemenea, să producă o uzură excesivă.

Sfat: Alegeți un model cu o capacitate egală sau ușor mai mare pentru cameră.

De exemplu, dacă calculați camera necesită un model de 6kW, căutați un aparat de aer condiționat cu o capacitate nominală de răcire cuprinsă între 6kW și 6,5kW (aproximativ).

 

Cum se face un calcul corectmasurare personala spațiul podelei pentru aer conditionat

Unele calculatoare online oferă doar o analiză simplistă și NU iau în considerare specificul camerei si sursele de caldura.

Dar există o mulțime de variabile de luat în considerare. De exemplu, o cameră bine izolată cu ferestre orientate spre sud va fi la capătul inferior al capacității, în timp ce o cameră neizolată cu ferestre orientate spre nord va fi spre partea de sus.

De asemenea, o cameră din Constanta va avea probabil nevoie de un aparat de aer mai puternic pentru răcire, comparativ cu o cameră identică din Cluj.

Un calcul corect ia în considerare toate detaliile camerei:

 • Dimensiunea camerei: lungime, lățime și înălțime.
 • Tipul de camera: camera de zi, plan deschis , living si bucatarie, dormitor, etc.
 • Dimensiunea și orientarea ferestrelor și ușilor din sticlă. O fereastră mare spre nord sau spre vest poate lăsa să patrundă multă căldură în timpul verii.
 • perdele geamuriUmbre și perdele pe ferestre.
 • Izolarea podelei, a tavanului și a pereților.
 • Clima locală .

Cât costă functionarea uni aparat de aer condiționat?

Costurile de funcționare pentru un aparat de aer condiționat de dimensiuni medii variază de la aproximativ 400 $ la 550 $ pe an.

Măsurăm costurile de funcționare în recenziile noastre de aer condiționat . După cum puteți vedea în tabelul de mai jos, costurile de funcționare pot varia cu câteva sute de dolari pe an, în funcție de model.

Costurile de funcționare ale aparatelor de aer condiționat testate
Puterea Costul anual de rulare *
Mici
(până la 4kW)
300 – 700 LEI
Mediu
(4-6kW)
700 – 1000 LEI
Mare
(peste 6kW)
1000 – — LEI

* Pe baza costului fiecărui model de a furniza o cantitate stabilită de răcire și încălzire pe an la capacitate maximă, iar restul anului în modul standby (pe baza costurilor de energie electrică de 0.6 lei / kWh). Este doar indicativ; costurile de funcționare reale pot varia.

 

Cât de zgomotoase sunt aparatele de aer condiționat?

Cele mai moderne aparate de aer condiționat cu sistem split sunt foarte silențioase în interior și în afară, însă merită să verificați nivelul de zgomot al aerului condiționat înainte de a cumpăra.

Zgomotul de la unitățile interioare variază de la 19dB la 53dB, iar la unitățile exterioare, de la 42dB la 69dB (măsurată pe cea mai silențioasă setare a ventilatorului interior).

Pentru comparație, iată câteva nivele comune de sunet:

 • 30dBA: nivelul sonor tipic al unei case linistite
 • 50dBA: interiorul unei mașini liniștite în timp ce conduceți
 • 60dBA: conversație tipică
 • 70-80dBA: aspirator

O unitate interioară zgomotoasă poate deranja activitățile, conversația sau somnul. O unitate exterioară zgomotoasă vă poate deranja (dacă este prea aproape de un dormitor sau fereastră de cameră) sau de vecinii dvs.

Caracteristici de luat în considerare

Moduri de operare

 • Auto: Alege automat modul necesar pentru a menține camera la temperatura aleasă.
 • Răcire:  Aparatele scot caldura din incapere si o elimina în exterior.
 • Căldură: Aparatele scot frigul din incapere si il elimina în exterior.
 • Uscat: Dezumidifică aerul. Oferă răcire, dar nu la fel de mult ca în modul de răcire.
 • Numai ventilator: Ventileaza aerul fără încălzire, răcire sau uscare, ceea ce este util atunci când tot ceea ce doriți este o briză de răcire.
 • Economie: De asemenea, numit modul Eco, acest lucru reduce consumul de energie. Branduri diferite implementează acest lucru în moduri diferite. Se poate reduce pur și simplu puterea de răcire sau de încălzire prin reglarea termostatului cu un grad sau două.

Senzor de prezență umană

 • Acest lucru detectează dacă cineva este în cameră, astfel că unitatea știe să continue să lucreze. Unele modele direcționează chiar mișcarea aerului către sau ocoleste persoana sesizată. Când nimeni nu este detectat, unitatea poate comuta la un mod economic pentru a reduce consumul de energie.
 • Având această caracteristică nu înseamnă că puteți lăsa aparatul de aer condiționat să funcționeze ore în care casa este goală. Încă mai faceți bine să o opriți și să utilizați funcția temporizatorului pentru a o reporni chiar înainte de a vă întoarce acasă sau de a le activa de la distanță prin Wi-Fi (vedeți articolul următor).
 • Această caracteristică are nume diferite. Mitsubishi Electric numește Absence Detection;  pentru Daikin, este Intelligent Eye.

app pentru a controla temperatura cu aer conditionat

Wi-fi și controlul aplicațiilor

 • Multe modele mai noi se pot conecta la rețeaua wireless din casă, pentru a putea controla aparatul de aer condiționat printr-o aplicație de pe telefonul mobil – la îndemână dacă sunteți la serviciu și doriți să îl porniți înainte de a ajunge acasă.
 • Unele au această funcție încorporată; alții au nevoie de un dispozitiv de comandă adăugat la aparatul de aer condiționat pentru al activa.

Filtre de aer și autocurățare

 • Aparatele de climatizare oferă sisteme din ce în ce mai sofisticate de filtrare a aerului, pentru îndepărtarea alergenelor, a mucegaiului, a bacteriilor, a mirosurilor și a prafului din aer.
 • Acest lucru este adesea însoțit de o funcție de auto-curățare pentru a menține interiorul unității uscate și pentru a reduce acumularea de praf și creșterea mucegaiului; acest lucru ajută de asemenea la menținerea funcționării mai eficiente a unității.

telecomanda de aer condiționat

Telecomandă

Căutați butoane mari, bine distanțate, cu etichete ușor de citit și un ecran LCD mare și ușor de citit.

Telecomanda trebuie să fie ușor de citit și de utilizat cu butoane bine distanțate.

Modul de somn

Această funcție ajustează temperatura în pași până la un nivel confortabil de dormit, astfel încât aparatul de aer condiționat funcționează la treapta mica de viteza a turbinei din unitatea interioara(și este mai silențios) atunci când dormiți.

Clapete reglabile sau oscilante

Vă recomandăm să le ridicati pentru aer rece și în jos pentru încălzire. Acest lucru se poate face prin telecomandă. Reglajul la stânga și la dreapta ajută direcționarea aerului acolo unde este deosebit de necesar.

Întârziere la repornire

Protejează compresorul împiedicând aparatul de aer condiționat să pornească din nou prea repede după ce a fost oprit.

Montat pe perete sau pe plafon?

 • Perete înalt: unitatea interioară este montată pe un perete, astfel încât fluxul său de aer să poată sufla ușor în cameră.
 • Montat pe podea: unitatea interioară este la nivelul podelei, care poate fi mai bună pentru unele camere.
 • Casete: unitatea interioară este montată în tavan.
 • Plafon / Podea: singurul sistem care poate fi montat în doua feluri: pe tavan sau pe podea.

Zona de operare

Locuiți într-o regiune foarte caldă sau rece? Majoritatea modelelor pot funcționa la temperaturi de la aproximativ -15 ° C până la aproximativ 45 ° C sau mai mult. Acest lucru este suficient pentru majoritatea regiunilor din România, însă verificați intervalul de funcționare al aparatului de aer condiționat înainte de a vă cumpăra, pentru a vă asigura că poate face față oricăror extreme din zona dvs.

Dezghetare automata

Aparatele de aer condiționat au degivrare automată pentru a evita înghețarea pe bobinele unitatii exterioare în timpul iernii.

Agent de răcire

 • Agenții frigorifici care diminuează nivelul de ozon, cum ar fi clorofluorocarburile (CFC), au fost eliminate în mod esențial, dar cel mai frecvent utilizat tip de agent frigorific curent, hidrofluorocarbon sau HFC este de asemenea problematic. În 2016, sa ajuns la un nou acord internațional privind  eliminarea treptată a utilizării HFC  în următoarele decenii.
 • Vedem o tendință clară în modelele produse spre utilizarea R32, în loc de R410A; acestea sunt ambele HFC, dar R32 are un potențial de încălzire globală mai scăzut și ar trebui să ofere, de asemenea, o eficiență îmbunătățită.

Când este momentul potrivit pentru a cumpăra un aparat de aer condiționat?

 • Evitați cumpărarea în sezonul de vârf dacă puteți; care va fi de vară în majoritatea zonelor din România. Instalatorii sunt, de obicei, foarte ocupați în aceste perioade și este posibil să trebuiască să așteptați câteva săptămâni înainte ca noua dvs. unitate să poată fi instalată.
 • Dacă este posibil, faceți cumpărături înainte de începerea sezonului de vârf, astfel încât noua dvs. unitate să fie instalată și pregătită atunci când veți avea nevoie cel mai mult.
 • Alternativ, aceasta poate fi achizitionata imediat după încheierea sezonului. Stocurile vechi se pot vinde, deoarece comercianții fac loc unor noi modele.

montarea unitatii externeCum se instalează un aparat de aer condiționat split

 

 • Veți avea nevoie de un instalator de aer condiționat. Căutați o firma de montaj aer conditionat nu inainte de a citi recenzii despre ei.
 • În general, este mai bine să instalați un aparat de aer condiționat pe un perete mai lung al unei încăperi, dar instalatorul dvs. ar trebui să recomande cel mai potrivit loc pentru situația dvs. individuală.
 • Unitatea exterioară a sistemului dvs. separat trebuie instalată pe o bază fermă (de exemplu, o placă de beton) sau atașată la un perete, folosind brațe rezistente. Ar trebui să fie cât mai aproape de unitatea din interior, în mod ideal cu aproximativ trei până la cinci metri de traseu frigorific între cele două unități.
 • Umbriți partea exterioară a aparatului dvs. de aer condiționat de la lumina directă a soarelui – de exemplu, instalându-l pe un perete sudic sau oferind o copertină.
 • Puterea monofazată este tot ceea ce aveți nevoie pentru majoritatea aparatelor de climatizare cu sistem split. Puterea trifazată ar putea fi necesară pentru sistemele mai mari, multi-split sau duct-uri, de exemplu o capacitate de 15kW sau mai mult.

 

 

Pentru intrebări suplimentare, vă rugam, lăsați un mesaj și vă vom răspunde cu drag!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *